УСТАНОВА КУЛТУРЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ Београд

Алан Ејкборн
ДОБРИ УЈКИЦА
режија: Стефан Саблић


САША: Тамара Драгичевић
ВАЛ: Небојша Љубишић
КЛО: Тања Пјевац
ЕШЛИ: Марко Николић
ШАРМЕИН: Јелисавета Сека Саблић

Превод: Стефан Саблић
Сценограф: Дарко Недељковић
Костимограф: Зора Поповић

Кроз драму пратимо сусрет младе девојке Саше која пристиже у Лондон са периферије и остарелог криминалца Вала коме Саша спашава живот у аутомобилској несрећи. Како би јој се одужио, Вал Сашу обасипа поклонима, скупом гардеробом и цвећем, али праве намере његове захвалности остају прикривене до самог краја драме.
Ова „савремена морална алегорија“ како су је окарактерисали британски позоришни критичари, говори о превари и претварању, о сукобу руралне и градске средине и о својеврсном губитку личног идентитета. Према речима аутора драме, она говори о томе колико се мењамо како бисмо се свидели другима и како упркос свему, никада не успевамо да побегнемо од нас самих.

Реч редитеља:
У овој драми сам препознао причу и ликове који чине нашу стварност, све нам је блиско, препознатљиво и „нормално“. Ово је прича о девојци која бира пут којим се све лако добија: посао, скупе ствари, добра забава. То је свет у који она верује. Само треба да буде љубазна, да се дружи, да припада понеком богатом старцу. Девока са села, веома брзо, у великом граду проналази свог „ујкицу“ али и ујкица, који је део подземља, проналази њу, са намером да је регрутује у свој бизнис. Међутим прича се одвија неочекивано...

Стефан Сабилћ