ДИВАН ДАН


Стеван Копривица
Д И В А Н    Д А Н 
ПОРОДИЧНИ АЛБУМ СМЕХА И НОСТАЛГИЈЕ
Режија Славенко Салетовић


Играју:
Божа, камерман..…................. МИЛОРАД МАНДИЋ МАНДА
Зорица, професор психологије................СУЗАНА ПЕТРИЧЕВИЋ
Влада, звани КИС..................................... ЉУБОМИР БУЛАЈИЋ
Тијана, звана Фантомка................. ЈЕЛИСАВЕТА ОРАШАНИН

Сцена и костим Тамара Бушковић
Музика “ ОСВАЈАЧИ”
Продуцент Бата Караџић
Продукција ФаВИ 2012
Догадја се јуче у једном стану на Вождовцу

ДИВАН ДАН је комедија коју би могли сврастати у поджанр " слике из живота". Низ свакодневних наизглед општих места из породичне свакодневнице. Само, тај живот и та свакодневница су до те мере исчашена да постаје предмет комедије. У нашој свакодневници су школе са нонсенсним градивом, деде и бабе који су се делили на четнике и партизане, губљење и проналажење Бога,наркотици и криминал, беспарица, неуротични и прерано потрошени родитељи, апсурдни покушаји постадолесцената да нешто учине и промене.Мало ли је, за цео живот, а камоли за једну комедију?Наравно, комедија је зато што има срећан крај и што њени јунаци реагују тако да би смехом оних који их гледају изазвали неку врсту катарзе. Та катарза у реалном животу не постоји. Зато, ваљда, постоји позориште....... Стеван Копривица 

Поређење са знаменитом породицом Симпсон је више него намерно. Божа, камерман..…...................... МИЛОРАД МАНДИЋ - МАНДА
БОЖА АНДРИЈАШЕВИЋ, камерман државног јавног сервиса . Посматрајући све и свашта кроз објектив камере, заборавио да види себе. Снимајући тудје животе погубио сопствени. У кризи средњег доба коју не признаје. Некада је уживао привилегије што је дете борца. Сада то више није привилегија. Некада је волео. Сада му је све свеједно. Испустио васпитање сина Владе, а онда је Влада испустио њега. 

Зорица, професор психологије.....................СУЗАНА ПЕТРИЧЕВИЋ
ЗОРИЦА АНДРИЈАШЕВИЋ, Божина жена, средњошколска професорка. Фанатично посвећена послу. Толико добра професорка да је изводећи многе генерације на пут знања пропустила да то исто уради са родјеним сином. Чврста карика у ланцу школског система који већ одавно није систем. Суочиће се са побуном детета, апатијом мужа , годинама које је расејала у најбољим намерама. А знамо где воде најбоље намере.

Влада, звани КИС.......................................... ЉУБОМИР БУЛАЈИЋ
ВЛАДА, звани КИС, скраћено од киселина. Божин и Зоричин син. Матурант. Припадник генерација иза које нема ништа и пред којом је још мање. Побунио би се и буни се, али не зна како, ни против кога. Да се родио четрдесетак година раније био би Џемс Дин. Овако тапка у месту, упркос годинама за које лажу да су најбоље у људском животу. 

Тијана, звана Фантомка...................... ЈЕЛИСАВЕТА ОРАШАНИН
ТИЈАНа, звана Фантомка. Владина девојка. Енергетска бомба. Све што други неће и не могу, она хоће и може. Стало јој је до Владе толико да ће га, за његово добро, киднаповати. Биће то добра снајка Андријашевићима, уколико је преживе, убудуће. Да нема ње, Андријашевићи не би схватили да су, још увек, људи.