ВЕЛИКИ МАНЕВРИ У ТИЈЕСНИМ УЛИЦАМА

У комедији чија се радња збива у Шибенику 1920, Иво Брешан је као полазиште искористио идеју Шекспирових комада Укроћена горопад и Живот је сан. Заплет почиње када студент Лујо одлучи да направи психолошки експеримент и провери да ли је могуће убедити човека да је оно што није, односно да је његов живот само сан. У реализацију плана укључује се и крчмар Тафра, који би да се освети трговцу Пребанди што своју млађу кћер Цвиту није хтео да уда за Тафриног сина Дунка. Како би успели у својој намери они у игру замене идентитета увлаче пријатеље, али и странца и пијанца Багару, кога представљају као младог контеа. Тако се око Пребанде и његове породице заврти невероватна прича, пуна духовитих заплета и перипетија. Паралелно са овом одвија се друга линија комада – прича о Катици, Пребандиној старијој кћери, којој никако да нађу мужа због њене преке нарави. Ипак, Брешан се кроз цео комад бави и једним филозофским питањем – односом сна и јаве, које пак отвара питање људске природе и суштине идентитета.

Иво Брешан
Режија: Иван Вуковић
Лектор: Наташа Илић

ЛИЦА:

ВИЦЕ ПРЕБАНДА, трговац МИРОЉУБ НЕДОВИЋ
ЦВИТА, његова кћи НАЂА НЕДОВИЋ ТЕКИНДЕР
КАТИЦА, његова кћи БОРЈАНКА ЉУМОВИЋ, к.г.
НИКО ТАФРА, гостионичар ОЛИВЕР ШУКЛЕТОВИЋ
ДУНКО, његов син МАРКО МАРКОВИЋ
ЛУЈО ПАЊКОТА, његов нећак, студент ДАНИЛО ПЕТРОВИЋ
НИНО ВАЊАКА, Трогиранин, студент МИЛОШ ЦВЕТКОВИЋ, к.г.
КОНТЕ ФЛОРИЈАН ДРАГОЈЕВИЋ, аристократа ДРАГОСЛАВ САВИЋ
НИКОЛА БАГАРА, котлокрпа из Дрниша МАРЈАН ТОДОРОВИЋ
ИВЕ ПЕТРИНА, тежак МИРОСЛАВ ЈОВИЋ
ДУЈЕ БОНАЧИЋ, глумац путујуће дружине РИСТО БУКВИЋ
ДОН ЈЕРКО МЛАДЕН МИЛОЈКОВИЋ

Техничко вођство: Зоран Илић
Инспицијент: Владислав Ђорђевић
Суфлер: Мирославица Живадиновић
Тон: Слободан Илић
Светло: Драгослав Добросављевић
Мајстор сцене: Славиша Филиповић
Сликарски радови: Владимир Крстић
Декоратери: Мића Лазаревић, Радован Живковић
Реквизитер: Драган Николић
Гардероба: Душица Младеновић. Александар Марјановић
Власуљари, шминка: Љиљана Рашић, Марија Пешић
Кројачки радови: Владимир Пекић, Снежана Аранђеловић, Марина Стевановић
Радионица: Богољуб Ђорђевић, Бранислав Николић, Горан Станковић, Драган Перић

Иво Брешан један је од најпознатијих савремених хрватских драмских писаца. Његове драме игране су на многим сценама бивше Југославије, као и у иностранству. Несумњиво најпознатија је Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња, за коју је добио и Стеријину награду. Ту су и Смрт предсједника кућног савета, Свечана вечера у погребном подузећу, Нечастиви на Филозофском факултету, Кратки курс дугог пропадања, Виђење Исуса Криста у касарни В.П. 2507 итд. Такође, Брешан је писац и десетак сценарија за филмове и тв драме и добитик је многобројних награда.
Драма Велики маневри у тијесним улицама праизведбу је имала у Загребачком градском казалишту Комедија 1990. год., а ово је њено прво извођење у Србији.

Радња комедије забуне Велики маневри у тијесним улицама смештена је у Шибеник на почетку ХХ века. Иако као полазиште користи идеје Шекспирових комада Укроћена горопад и Живот је сан, кроз низ комичних ситуација упознајемо галерију ликова Далматинаца, увек спремних на „фурбарије своје врсте“ – да се нашале, исмеју, подметну, али и да злопамте и сурово се освете за понижење и пораз. Испод заиграности комедије кроз коју тече злочести медитерански хумор крије се и филозофска запитаност пишчева над односом сна и јаве, питањем човекове природе и суштине његовог идентитета.