Шупљи камен

УСТАНОВА КУЛТУРЕ "ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ" БЕОГРАД

Николај Кољада

 

 

 


Режија: Татјана Мандић РигонатПревод: Новица Антић
Сценографија: Татјана Мандић Ригонат и Ивана Васић
Костимографија: Ивана Васић
Музика: Ирена Поповић Драговић
Сценски покрет: Анђелија Тодоровић

ЛИЦА
Галинa Сергејевна, 65 година – Бранка Петрић
Лариса Сергејевна, 65 година – Љиљана Стјепановић
Вера Сергејевна, 60 година – Рада Ђуричин
Игор Петрович, 70 година – Милан Лане Гутовић
Наталија, 40 година – Катарина Марковић

Реч редитеља

Мизика свира тако весело, ведро, и човеку се тако живи! О Боже мој! Проћи ће време, и ми ћемо отићи заувек, бићемо заборављени, биће заборављена наша лица, гласови... О, миле сестре, живот наш још није завршен. Живећемо! Музика свира тако весело, тако радосно, и чини се, још само мало и ми ћемо сазнати зашто ми живимо, зашто патимо... Кад бисмо знали, кад бисмо знали!
Чехов, драма Три сестре (1901.)

Више од века после Чехова, Николај Кољада пише разгранату, бујну комедију Шупљи камен у којој се, на једном од њених нивоа, поиграва са ликовима из Чеховљеве драме Три сестре. само за разлику од ликова Олге, Ирине, Маше, које су младе, у Кољадином делу сви ликови, осим Наталије, су у трећем добу. У пензији су. Галина Сергејевна и Вера Сергејевна, су бивше наставнице књижевности и матерњег језика, Лариса Сергејевна је бивша наставница физике а Игор Петрович је бивши виолиниста у Опери. За свет рада, они су сви бивши, сувишни, непотребни, отписани и невидљиви. Али за чудо живота, за Ерос могућег и Ерос немогућег они су и даље неиспевана песма, неиспричана прича. О животу жена и мушкараца, којима се, поетско медицински, тепа да су у трећем добу, (колико доба живот уопште има?) мало се зна. О чему мисле, шта осећају, чему се надају? Доносе ли године неку вишу мудрост? Изоштравају ли године наше карактере? Или са годинама све гасне? Шта су године уопште у нашим животима? Шта реч старост означава? Шта је младост? Шта душу чини живом а шта је убија? Каква је улога маште, поезије, света чудесног у нашим животима? Може ли се живети пуним животом и у пензији? Шта је пуноћа живота а шта празнина? Сва та питања круже по неочекиваним путањама и кристалишу се у метафоричкој причи о Шупљем камену.

У природи постоји феномен познат по називима Михољско лето, Бабље лето, Старе жене, Лето светог Мартина, Сиротињско лето. Календарски је јесен а сунце сија као да је лето младо.

За мене је Кољадин Шупљи камен драма чежње, непролазне чежње за чудесним које се крије у љубави, у потреби да волимо и будемо вољени.
Татјана Мандић Ригонат