ТЕНОР НА ЗАЈАМ

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР

Кен Лудвиг
Режија, превод и избор музике: Оливера Ђорђевић

 

 

 

Сценографија: Диана Радосављевић Миловић
Костимографија: Биљана Гргур
Корепетитор: Агота Виткаи Кучера

Лица:
Сондерс/ Давид Тасић Даф
Тито Мерели/ Нинослав Ђорђевић
Мариа/ Милијана Макевић
Џулија/ Биљана Кескеновић
Дајана/ Вања Ненадић
Макс/ Александар Ристоски
Меги/ Даница Грубачки
Собар/ Немања Бакић

Инспицијент: Зоран Вучковић
Суфлер: Нинослав Вранић

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Комедија чини да људи бар на неко време у потпуности забораве на свакодневне проблеме. Комедија уједињује групу, можда неспојивих, људи у једној од најплеменитијих емоција – радости. Комедија пружа публици осећај да су са глумцима на истом месту, а њен смех и одобравање води и диктира даљи ритам представе. Комедија пружа глумцима осећај испуњености и уживања у несебичном давању себе. Комедија, боље од било које рекламе, доводи публику у позориште.

Кен Лудвиг, мајстор комедије, написао је овај класични водвиљ са неизбежном гомилом врата и заплетом који укључује замену идентитета. Међутим, он је успео да у овом свом, најизвођенијем, комаду учини и више од тога. Успео је да напише топлу људску причу о пријатељству које се може родити и у најнеобичнијим околностима. Причу о потреби да се постигне више, да се превазиђу сопствене границе. Причу о томе да су лекције и учитељи свуда око нас, само их морамо препознати. Причу о томе да се и најлуђи снови остварују, ако само довољно јако верујемо у њих.

Ову оперску бајку о великим и малим херојима, смештену у оперски миље, посвећујем успомени на великог музичара, чика Зокија Раковића, који није успео да погледа ниједну моју представу, али сигурна сам да сада, негде одозго, гледа.

Оља Ђорђевић