ЖЕНИДБА

Народно позориште у Приштини, са седиштем у Грачаници и Српско народно позориште Нови Сад

Н. В. Гогољ
Режија и идејно решење сценографије : Милан Караџић

 

 

Костимограф: Драгица Лаушевић
Избор музике: Милан Караџић и Бојан Стојчетовић
Организатор: Јасмина Урошевић
Инспицијент: Сандра Роквић
Технички директор: Дејан Степић

Лица:
Агафја Тихоновна/ Јелена Орловић
Арина Пантелејмоновна/ Милена Јакшић
Фјокла Ивановна/Аника Грујић
Поткољосин/ Милан Васић
Кочкарјов/ Игор Дамњановић
Кајгана/ Милорад Капор
Анучкин/ Небојша Ђорђевић
Жевакин/ Бојан Стојчетовић
Степан/ Брано Бабовић
Дуњашка/ Тамара Томановић
Алексеј Стариков/ Бранко Бабовић

Реч редитеља

У свом комаду "Женидба", Гогољ је желео да у први план стави и исмеје друштвене аномалије свог времена - лицемерје, жељу за статусом по сваку цену, робовање нормама грађанског друштва ...Женидба о којој он говори није женидба из љубави. То је друштвена обавеза, статусни симбол, испуњавање форме за којом његови ликови чезну, и управо то је оно што их чини комичним. Иако је прошло скоро двеста година од како је комад написан, све те аномалије су и даље актуелне и итекако присутне у сваком, па и нашем друштву, и о њима је увек потребно говорити кроз позориште.

Оно што ме је, поред тога, подстакло да се определим баш за овај комад је његов психолошки слој, односно маестрално изнијансирани Гогољеви ликови, који нису цено-бели, већ врло живахни, истовремено подложни и осуди и сажаљењу, који због своје безвољности , тескобе и лењости духа, страха да изађу из сигурне чауре, нису у стању да направе било какав помак у својим животима. Да би смо данас разумели те ликове, све што ј потребно да урадимо је да се погледамо у огледало.

Трећи разлог зашто ће управо Гогољевом "Женидбом" бити настављена моја сарадња са Народним позориштем из Приштине/ Грачанице, и сарадња тог позоришта са СНП-ом, је изврсна глумачка подела са којом је увек задовољство радити, а која ће на најбољи могући начин извести ову универзалну причу, коју ће имати прилике да види публика од Војводине до Косова што је изузетно важно и за позоришта и за публику.