ПОШТЕНИ ПРОВАЛНИК

ПОЗОРИШТЕ БОШКО БУХА БЕОГРАД

Дарио Фо

 

 

 

 

 

 

 

 

Редитељ : Милан Караџић
Преводилац и драматург: Милена Деполо
Сценограф: Борис Максимовић
Костимограф: Драгица Лаушевић
Композитор: Саша Милошевић
Сценски говор: др Љиљана Мркић Поповић
Организатор: Наташа Карановић


ЛИЦА

Провалник/ Александар Радојичић
Провалникова жена/ Катарина Марковић
Човек/ Виктор Савић
Жена/ Борка Томовић
Ана/ Александра Томић / Теодора Ристовски
Антонио/ Немања Оливерић
Други провалник -специјални гост

О ПРЕДСТАВИ ПОШТЕНИ ПРОВАЛНИК

Ову урнебесну фарсу-комедију-водвиљ написао је 1958. године недавно преминули нобеловац Дарио Фо. Био је један од најплоднијих, најпревођенијих и најигранијих драмских писаца и целом свету. Фоов стил карактерише смисао за парадокс на коме гради своју сатиру уперену против институција, корупције, лицемерја католичке цркве, система уопште, и то га чини актуелним на свим меридијанима, у сваком тренутку. Његов театар налази корен у бруталној ренесансној комедији, исказујући основну идеју да се ништа у човековој себичности не мења упркос културном напретку.

Сиже овог комада је врло једноставан: Провалник улази у стан имућног човека (иначе одборника градске скупштине), а у послу га омета телефон који константно звони.
Немајући куд, он се јавља, а са друге стране је нико други до – његова жена. Тек што реши тај проблем, Провалник поново бива ометен у раду неочекиваним повратком власника стана и његове љубавнице. Ово је само почетак комично-водвиљског заплета, а како комад одмиче, препреке ка извршењу започетог посла бивају све веће и све комичније.