АРТ

Петак, 27. март 2020. године у 20.00 часова
Свечано затварање фестивала и додела награда
Представа у част награђених
АТЕЉЕ 212, БЕОГРАД
Јасмина Реза
Режија: Алиса Стојановић

У Паризу, на сцени Комеди Театра Шанзелизе, 1994. године догодила се премијера комада АРТ француске ауторке Јасмине Резе. Одмах после француске премијере, АРТ је, у преводу Кристофера Хемптона, премијерно изведен 1996. године на лондонском West Endu, где је, са невероватним успехом, игран осам година. Уследила је и једнако успешна њујоршка премијера и 600 играња представе АРТ. Негде између лондонске и њујоршке, 4. октобра 1997. године, изведена је и наша премијера АРТ – а у Атељеу 212, у режији Алисе Стојановић.
У Паризу, АРТ добија три Молијерове награде – за најбољи комад, представу и Јасмина Реза за најбољег аутора. У Лондону, награда “ Лоренс Оливије “ за најбољу комедију припала је АРТ – у, као и награда “Evening Standard Theatre Award“ најстарија позоришна награда у Великој Британији која се додељује за изузетно позоришно достигнуће.
Глумци Атељеа 212 за улоге у представи АРТ наизменично су награђивани на позоришним фестивалима, на неким и сва тројица. Бранислав Зеремски је за улогу Ивана добио награду “ Милош Жутић “ за најбоље глумачко остварење у 1998. години. Сценограф представе Дарко Недељковић је заједно са својим тимом награђен на II Бијеналу сценског дизајна, а представа је проглашена најбољом представом у сезони 1997/98. Изведена је преко 180 пута, играна на многим позоришним фестивалима и гостовала у Бечу, Сарајеву, Мостару, Бањалуци, Женеви, Торонту, Скопљу и многим другим градовима.
У међувремену, АРТ је преведен на око 40 језика и игран широм света, од Берлина преко Бомбаја, Јоханесбурга, Буенос Аиреса, у озбиљним позоришним продукцијама и фасцинантним глумачким поделама.
 

 

 

Превод: Ана Моралић
Драматург: Миомир Петровић

Сценограф: Дарко Недељковић
Костимограф: Зора Мојсиловић
Композитор: Драгољуб Ђуричић, Никола Димушевски

Сценски покрет: Ферид Карајица
Асистенткиња сценографа: Вида Недељковић
Организаторка: Јелена Фатић
Асистент организаторке: Лазар Ненадић

Лица:
Марк: Тихомир Станић
Серж: Светозар Цветковић
Иван: Бранислав Зеремски