Repertoar 49 Festivala Dani Komedije 2019 Godine
 
 

ОСНИВАЧ И ГЕНЕРАЛНИ ПОКРОВИТЕЉ ФЕСТИВАЛА
СКУПШТИНА ГРАДА ЈАГОДИНЕ

 
 
 
 
 

38. festival „Dani komedije“, od 20. do 27. marta 2009. godine, Jagodina

Na repertoaru ovogodišnjih „Dana komedije“ nalazi se sedam tragikomedija koje, bez izuzetka, vrlo kritički odslikavaju društvo i vreme u kojem živimo. Na izrazito crnohumoran način, predstave preispituju naš nacionalni identitet, mentalitet, porodičnu tradiciju, kao i aktuelni politički kontekst - posledice recentne političke prošlosti i bolna pitanja društvene tranzicije, odnosno problematiku uklapanja u liberalno-kapitalistički sistem vrednosti.


U ovim predstavama se tragikomedija ukazuje kao adekvatno, kritičko, ali i lekovito, oslobađajuće sredstvo uobličavanja aktuelnog društvenog trenutka. Tragikomedija je sigurno jedna od najznačajnijih i najzanimljivijih dramskih formi, zato što egzistira na polju graničnog, rizičnog, dvosmislenog izraza. Ona nas sa jedne strane zabavlja, dok sa druge pokreće i neke bolne teme, sa kojima se lakše suočavamo, kada su prezentovane i u komičnom obliku. Tragikomedija nije ni lak, ni lepršav, ni eskapistički žanr, tako da ni ovogodišnji festival, u tematskom pogledu, neće biti ni lagan niti istrgnut iz savremenog konteksta. Uostalom, istorija najvrednijeg komediografskog pozorišta, od Aristofana, preko Molijera, Šekspira i Gogolja, do naših autora – Nušića, Kovačevića i drugih, pokazuje upravo to, da umetnički značajna komedija ima dva lica, jedno veselo i nasmejano, a drugo tragično i iskrivljeno od gorčina svakodnevnice.
Mislim da je značajno to što će ove godine, u takmičarskom delu festivala, biti prikazano tri praizvedbe savremenih srpskih komedija, kao i to što će publika „Dana komedije“ prvi put videti jedno pozorište na mađarskom jeziku. Nadam se da, tako, u prvom slučaju, podstičemo produkciju savremene srpske komediografije, a u drugom, šarolikost kulture i bogatstvo različitosti. Konkurencija je za ovogodišnji festival bila jaka, većih kompromisa sa kvalitetom predstava u selekciji nije bilo. To obećava uzbudljiv program trideset osmih „Dana komedije“, naročito na planu ozbiljnosti sadržaja i oštrine kritike različitih aspekata savremenog života.

 

Petak, 20. mart
"
Generalna proba samoubistva", tekst i režija Dušan Kovačević,
Zvezdara teatar, Beograd

Subota, 21. mart
"
Terapija", tekst Kristofer Djurang, režija Olivera Đorđević,
Pozorište Kostolanji Deže, Subotica

Nedelja, 22. mart
"
Maratonci trče počasni krug", tekst Dušan Kovačević, režija Kokan
Mladenović, Pozorište na Terazijama, Beograd

Ponedeljak, 23. mart
"
Jelena Anžujska", tekst i režija Radoslav Zlatan Dorić, Narodno
pozorište "Toša Jovanović", Zrenjanin

Utorak, 24. mart
"
U pola cene", tekst Stevan Koprivica, režija Staša Koprivica,
Beogradsko dramsko pozorište

Sreda, 25. mart
"
Protuve piju čaj", tekst Dragoslav Mihailović, režija Jug
Radivojević, Šabačko pozorište

Četvrtak, 26. mart
"
Jare u mleku", tekst Jurij Poljakov, režija Boris Liješević,
Pozorište mladih, Novi Sad

Petak, 27. mart
''
Srodne duše'', tekst Olivera Pantović Kolarić, režija Milan Jovanović
Gradsko pozorište, Jagodina

 

Žiri:
Dr Vladimir Jevtović, prof. FDU - predsednik
Mina Lazarević, glumica - član
Toma Trifunović, glumac - član

 
 

 
 
Укупно:  4185    Данас:   3    Јуче:   11
© Агенција Аутентик