Repertoar 49 Festivala Dani Komedije 2019 Godine
 
 

ОСНИВАЧ И ГЕНЕРАЛНИ ПОКРОВИТЕЉ ФЕСТИВАЛА
СКУПШТИНА ГРАДА ЈАГОДИНЕ

 
 
 
 
 

41. festival „Dani komedije“, od 20. do 27. marta 2012. godine, Jagodina

Selekcija i obrazloženje

Program 41. festivala „Dani komedije“ je izuzetno kvalitetan, stilski bogat, a tematski vrlo sadržajan. Videćemo dve najnovije komedije najznačajnijih savremenih srpskih komediografa, Dušana Kovačevića i Nebojše Romčevića – „Kumove“ i „Svojtu“. Biće igrana i dva vrlo smela, radikalna i provokativna tumačenja klasike, strane (Šekspira) i domaće (Nušića), koja na različite načine ispituju savremena značenja komediografske tradicije - „Komedija zabune“ i „Ožalošćena porodica“. Gledaćemo i jedno suptilno čitanje nešto starijeg Kovačevićevog teksta - „Urnebesnu tragediju“, zatim predstavu koja je inicijalno pisana za pozorište ali je prvo doživela filmsku verziju - „Sedam i po“, kao i jednu savremenu englesku komediju koja se kritički bavi globalnim fenomenima, veoma značajnim i u Srbiji – „Dobri ujkica“. Na planu sadržaja, ovih sedam komedija pokreću pitanja koja nas se danas u Srbiji itekako tiču. To su: sudbina uništene radničke klase (Kumovi, Svojta), korumpiranost politike (Svojta, Kumovi), teška ekonomska kriza (Kumovi, Svojta, Dobri ujkica), problemi prodora kapitalističkih, tržišnih principa u naš sistem (Dobri ujkica, Svojta), uticaj medija (Komedija zabune, Svojta), kriza institucije porodice (Kumovi, Svojta, Urnebesna tragedija, Ožalošćena porodica), ukorenjenost palanačkog mentaliteta (Ožalošćena porodica), preispitivanje jugoslovenskog nasleđa i jugonostalgije (Sedam i po).


Sve predstave, bez izuzetka, zadovoljavaju visoke kriterijume izvođenja, kao i zahteve za izrazitim prisustvom kritičkog duha i jasnom svešću o trenutku u kome živimo. Nijedna predstava nije izolovana od naše stvarnosti, ne zaboravlja je, niti je gura pod tepih, već joj se direktno konfrontira. U vezi sa ovom činjenicom eksplicitnog suočavanja sa sumornim društvenim kontekstom su i podvrste komedija koje će biti igrane: kao i nekoliko prethodnih godina, preovlađuju crni humor, apsurd, tragikomedija. Kako su ove komedije upadljiv odraz našeg društva, u njima nema prostora za bezazlenost i idiličnost, one su izrazito gorke i surove, ali su istovremeno i oslobađajuće. Smeh obezbeđuje katarzu; ako je gorak, katarza je dublja i snažnija.


***************************************

уторак, 20.03.2012. у 20.00 часова
„Svojta“, tekst Neboša Romčević, režija Nikola Zavišić, Boško Buha, Beograd (Оцена Публике: 4.376)

Svojta je crna komedija koja odražava naše društvene okolnosti bitno određene različitim vidovima prevara i manipulacija, kao i upadljivom važnošću materijalnih interesa pojedinaca, u javnosti predstavljenih kao opšte političko dobro. U osnovi radnje se nalazi zaplet oko polu-lažnog venčanja koje se sklapa zbog individualnih materijalnih interesa, između Saše, po profesiji lažnog doktora, i Ane, devojke vrlo sumnjivog morala. Ova situacija stvara komički potentnu osnovu za niz zavrzlama čiji su akteri i mladin otac Mlađa, zatim beskrupulozni prevarant i privremeni lažni homoseksualac, pa pop pevač Gaga, njegovo priviđenje Džoni Keš, par glumaca koji su angažovani da izigravaju mladoženjine roditelje kako bi se mladi predstavilo da je on gradskog a ne ruralnog porekla i drugi. Režija Nikole Zavišića je vrlo dinamična, pri čemu su izoštreni parodični i apsurdni tonovi, što sve osigurava sigurnu zabavu i plodno tlo za kritičko razmatranje okolnosti naših života.

 

среда 21.03.2012. у 20.00 часова
„Sedam i po“   tekst Miroslav Momčilović, režija Darijan Mihajlović, koprodukcija Atelje 212, Novosadsko pozorište i Narodno pozorište Banja Luka (Оцена Публике: 3.880)

Predstava "Sedam i po" je fragmentarne strukture, sastavljena je od sedam bazično odvojenih priča, ali međusobno povezanih u tom smislu što svaka govori o po jednom smrtnom grehu: od gordosti i lenjosti, preko gneva i srebroljublja do razvratništva. Za razliku od poznatog filma čija se radnja dešava u novobeogradskim blokovima, radnja predstave se događa u različitim gradovima svih bivših jugoslovenskih republika, čime se predstava smešta i u vrlo aktuelnu oblast preispitivanja jugoslovenskog nasleđa.

 

четвртак, 22.03.2012. у 20.00 часова
„Ožalošćena porodica“, tekst Branislav Nušić, režija Andraš Urban, Narodno pozorište u Nišu (Оцена Публике: 3.744)

„Ožalošćena porodica“ u rediteljskom tumačenju Andraša Urbana pokazuje nestabilnost granice između komedije i tragedije – komedije često imaju zastrašujuće mračnu osnovu. Nušić je ovaj tekst odredio kao komediju, a Urban je njegovo mračno naličje postavio u prvi plan, pri čemu ga je idejno i stilski veoma aktuelizovao. Scenografija je svedena, oslobođena iluzornih kulisa – istina se prikazuje direktno, bez umivanja i ulepšavanja. Ponašanje likova, članova Matine lešinarske porodice, izoštreno je i brutalizovano, dovedeno do ekstrema - njihova malograđanština, pohlepa i zavist su žestoko uvećani, odvedeni preko svih granica tolerancije što ovo scensko tumačenje Nušića čini vrlo posebnim i provokativnim.

 

петак, 23.03.2012. у 20.00 часова
„Kumovi“, tekst i režija Dušan Kovačević, Zvezdara teatar, Beograd (Оцена Публике: 4.793)

„Kumovi“ su najnovija predstava Dušana Kovačevića koja se nastavlja na njegove prethodne tragikomične prikaze života u današnjoj Srbiji, „Generalnu probu samoubistva“ i „Život u tesnim cipelima“ (obe predstave su učestvovale na ranijim „Danima komedije“). Protagonista „Kumova“ je Milan, mučenik koji je, kao i njegovi prethodnici, ostao bez posla zbog čega polako iskače iz koloseka života, gubi identitet, postaje neuklopljeni čudak. U „Generalnoj probi samoubistva“ likovi vrište od nemoći, a ovde laju, metaforički postaju nalik psima – njihovo ludilo je ušlo u novu fazu, težu i ozbiljniju, što odgovara daljem, dubljem i beznadežnijem propadanju našeg društva. „Kumovi“, određeni kao „komedija svakodnevne tragedije“, moćan su metaforički odraz ludila u kome živimo, jarko obojen tonovima adekvatnog apsurda, ali su istovremeno i katarzičan put koji nam može doneti bar privremeno oslobođenje i olakšanje.

 

субота, 24.03.2012. у 20.00 часова
„Komedija zabune“, tekst Vilijam Šekspir, režija Milan Nešković, Narodno pozorište Subotica (Оцена Публике: 4.34)

Mladi reditelj Milan Nešković je ranu Šekspirovu „Komediju zabune“ na scenu postavio kao „pozorište u pozorištu“, u eklektičnoj, autoironičnoj formi. Služeći se sredstvima dekonstrukcije, rastvorio je mehanizam iluzije i napravio savremenu komediju koju karakteriše ekstatično zadovoljstvo čiste igre. Na taj način je ova komedija plautovskog tipa, zasnovana na zamršenom zapletu, zamenama identiteta, upetljanim odnosima između likova, direktno približena današnjoj publici. Može se reći da su autori predstave „Komedija zabune“ pošli od teze da su zaplet i odnosi među likovima u Šekspirovom tekstu manje bitni od činjenice da treba nasmejati publiku. Interpretacija teksta ovde nije cilj već je povod za vrtoglavu i autoironičnu zabavu.

 

недеља 25.03.2012. у 20.00 часова
„Urnebesna tragedija“, tekst Dušan Kovačević, režija Maja Grgić, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad (Оцена Публике: 3.77)

„Urnebesna tragedija“ Dušana Kovaćevića u režiji Maje Grgić efektna je i takođe katarzična predstava, gotovo realističko ogledalo današnjeg srpskog društva, iako je bitno određena duhom apsurda: apsurd je u našem društvu postao realizam. U predstavi je fino estetizovan odnos između farsičnosti i tragičnosti. U prvom delu radnja teče grubo, oštro i brzo, naglašeni su njeni farsični momenti, dok se u drugom delu brzina usporava, na ispražnjenoj sceni događaji postaju obojeni tragičnošću. Likovi koje oblikuju glumci Marija Medenica, Miodrag Petrović, Aleksandra I. Pleskonjić, Mihajlo Janketić i Mirjana Gardinovački, neprilagođeni su, konfuzni i prilično otkačeni članovi jedne disfunkcionalne porodice koja predstavlja slikovitu društvenu metaforu.

 

понедељак 26.03.2012. у 20.00 часова
„Dobri ujkica“, tekst Alan Ejkborn, režija Stefan Sablić, Ustanova kulture Vuk Karadžić, Beograd (Оцена Публике: 4.51)

„Dobri ujkica“ je savremena komedija poznatog engleskog dramatičara Alana Ejkborna koja pretresa pitanja koja su nam danas i ovde sasvim prepoznatljiva. To su: korenita iskvarenost civilizacije, izrazita važnost materijalnih vrednosti koje brišu sve ostale principe, odricanje od slobode u korist novca, nestajanje tradicionalnih ljudskih vrednosti. U predstavi pratimo transformaciju Saše, naivne, nevine, tople i slatkasto šarmantne devojke sa sela koja, sa dolaskom u grad i izborom da postane štićenica starijeg muškarca vrlo problematične prošlosti, postaje gruba, hladna, surovo manipulativna zavodnica. Vrlo komično su iscrtani likovi i detalji koji su danas naša svakodnevnica: sumnjivi tipovi puni novca, devojke kojima skoro jedino preostaje da profitiraju od svog tela, poslovi koji su danas na vrhu lestvice poželjnih profesija, a suštinski nisu ništa - advertajzing, konsalting, menadžerstvo itd. Koja je cena gubitka slobode i da li je materijalno bogatstvo dovoljna nadoknada za izgubljene ljudske vrednosti? To su ključna su pitanja koja ova zanimljiva problemska komedija postavlja.

 

уторак 27.03.2012. у 20.00 часова
„Догодине у исто време“ Бернарда Слејда, режија Божидар Ђуровић Позориште „Славија“ Београд

 

Ana Tasić
Pozorišni kritičar i teatrolog, selektor festivala

 
 

 
 
Укупно:  4185    Данас:   3    Јуче:   11
© Агенција Аутентик