Repertoar 49 Festivala Dani Komedije 2019 Godine
 
 

ОСНИВАЧ И ГЕНЕРАЛНИ ПОКРОВИТЕЉ ФЕСТИВАЛА
СКУПШТИНА ГРАДА ЈАГОДИНЕ

 
 
 
 
 

 

46. фестивал „Дани комедије“,
од 20. до 27. марта 2017. године, Јагодина


РЕПЕРТОАР 46. ФЕСТИВАЛА


Понедељак, 20. март
1.
„Пасивно пушење“, (Ocena: 4,45) текст Небојша Ромчевић, режија Егон Савин, Звездара Театар, Београд

Радња ове савремене, грубе, политички упадљиво некоректне и апсурдне комедије неспоразума, дешава се на париском аеродрому, где службеници приводе Србина Радишу због сумње да је терориста. Ово полазиште је плодно тло за комички убедљиво разобличавање низа проблема који потресају живљење у Србији на путу за ЕУ. Од мукотрпног састављања краја са крајем, преко ограничења политике и дубоко укорењене друштвене корупције, до глобалних потреса због тероризма и емиграната. Хумор се изводи из наших свакодневних живота, познатих ситуација борбе за преживљавање, и преводи се у грубље, оштро комичне сцене које нам доносе одушак од такве свакодневнице.
Уторак, 21. март
2.
„Док те ја храним и облачим“, (Ocena: 4,62) ауторски пројекат Оље Ђорђевић, драматургија Даница Николић Николић, Позориште младих, Нови Сад

Документаристички утемељен текст и представа „Док те ја храним и облачим“ баве се темом родитељства, рађања и подизања деце у Србији. Представа је едукативна и забавна, мултимедијална и интерактивна, фрагментарне је структуре, са укљученим сонговима и видео материјалима. Трагикомичног стила игре, она горко комично одражава живот у нашем друштву. Полазећи од теме родитељства, аутори се интригантно баве и ширим друштвеним проблемима - огромним утицајем нових медија у друштвеном животу, спутавајућим патријархалним очекивањима, као и даље актуелним питањем останка или одласка из земље.


Среда, 22. март
3.
„Ревизор за југоисток“, (Ocena: 3,09) текст Светислав Басара, режија Марко Торлаковић, Шабачко позориште

Полазећи од Гогољевог „Ревизора“, Басара је написао савремену политичку гротеску о власти у Србији, о друштву чији су руководиоци у паници због доласка ревизора из Европске уније, па наврат-нанос покушавају да створе утисак о уређеном систему. Њихови приоритети пред ревизором постају сакривање распада у свим сферама друштва, корупције, као и партијске поделе власти, односно свеприсутне праксе партијских прелетача зарад останка на власти. Стил игре је бруталан, директан, немилосрдан, провокативан. Актери су обучени у грубу садо-мазо одећу, док је сценски простор индикативно оивичен бодљикавом жицом. На тај начин се и на визуалном плану заокружују критичка значења представе, стилски оштри, сатирични призори из наше стварности крцате противуречностима. Ова представа је гогољевски искривљено огледало судара различитих политичких токова у нашем друштву, од грлате борбе за очување Косова, до наметања одржавања геј параде.Четвртак, 23. март
4.
„Хор Бечких“ дечака“, (Ocena: 4,57) текст Мирољуб Недовић, адаптација и режија Ирфан Менсур, – у продукцији Yugoart, Београд (игра се у театру Carte Blanche Земун)

Радња ове црне комедије се дешава у ћумезу у Бечу, у подруму без прозора, са једним креветом који на смену користе Вуле и Аца, емигранти у годинама из Србије. Они су се ту нашли из очајања, у потрази за бољим животом јер их је у Србији однео вихор транзиције. Изгубили су посао у привативизованим фирмама и били осуђени на нови почетак, без много перспективе. Кроз живот у нехуманим условима и рад на бечком градилишту води их Џони, гастарбајтер са искуством. Ови оквири су плодно тло за урнебесно разигравање проблематике живота у туђини, бављење темом пролазности и носталгије према дому, али и на критичко освртање на нашу недавну политичку историју, апсурдне промене у последњих двадесетак година. Глумци Предраг Ејдус, Бода Нинковић и Ирфан Менсур са изузетном вештином граде свет измучених остарелих бораца за живот који у емиграцији деле смешно-тужне тренутке и у заједништву црпе снагу за опстанак.

Петак, 24. март
5.
“Удај се мушки“, (Ocena: 4,37) текст Дуња Петровић, режија Марија Липковски, Центар за интерактивну уметност - Испад, Београд

Ово је такође савремена комедија са певањем чија се радња одвија у оквирима припреме за венчање, где се трагикомички одражава истинита слика нашег друштва. Она је огледало општег лова у мутном, принуђености на сналажење у околностима приличног расула где у први план избијају муфљузи. И ова представа у другом плану третира проблем одласка младих и способних људи из наше земље, због незавидних околности живота у домовини. Кроз комедију ситуације и односе између три блиска пријатеља који оснивају фантомску агенцију за организацију свадби, аутори се баве и темама односа међу половима, нарушених, промењених традиционалних релација између мушкараца и жена. У специфичној форми комедије са певањем која шири оптимизам, наличје представе открива тамну слику друштва.Субота, 25. март
6.
„2 у 1“, (Ocena: 4,65) текст Реј Куни, режија Петар Јовановић, Народно позориште Суботица

Радња урнебесне комедије Реја Кунија, једног од најуспешнијих наследника Жоржа Фејдоа, заснована је на фарсичним заврзламама и вишеструким брачним прељубама. У тај основни питки ток радње је утиснута и проблематика лажног морала владајућих политичара са двоструким стандардима, па тако и ова комедија има друштвено-критички слој значења. У суботичкој представи су посебно наметнути актуелни проблеми са избеглицама, питања њихове асимилације, што је провокативно и комички спретно остварено. Бројни неспоразуми у комуникацији актера избијају због емигранта који не зна домаћи језик. А исплетена тематика љубавних и политичких токова има метафоричка значења – преваре у браковима политичара су и одраз њиховог општег односа према друштву.

Недеља 26. март
7.
„Хипноза једне љубави“, (Ocena: 4,80) текст и режија Душан Ковачевић, Звездара театар, Београд

Најновији комад Душана Ковачевића је бајковита мелодрамска гротеска која се у основи бави проблемом одласка младих људи из земље. Радња се дешава на напуштеној планини, у надреално постављеним околностима преплављујуће беде. Јаки зачини фантастике прате препознатљиве Ковачевићеве ликове, кљакаве чланове две крње породице чија су деца отишла у бели свет у потрази за стабилнијим животом. Протагониста Ранко се вуче са штаком, његова жена Соја пати се са штапом, војном лекару Васи је непокретан врат, а његов син Драги не може да говори. Њихови физички недостаци су јака комичка средства, извори ситуационе комике, али су и изражајне метафоре болесног друштва. Ковачевић тмурну друштвену реалност преобликује у трагикомички питкију, подношљивију позоришну стварност, црнохуморно огледало система (без)вредности.


Понедељак, 27. март
8. Цело тело ту ме боли
Текст и режија Никола Пејаковић, Градско позориште „Јазавац“ Бања Лука

Свечано затварање фестивала и додела награда
Представа у част награђених


45. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2016. године

44. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2015. године

43. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2014. године

42. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2013. године

41. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2012. године

40. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2011. године

39. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2010. године

38. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2009. године

37. позоришни фестивал ''Дани комедије'' - 20. - 27. Март 2008. године

 
 

 
 
Укупно:  4185    Данас:   3    Јуче:   11
© Агенција Аутентик